Een pelletkachel is een verbrandingskachel die automatisch werkt waarin houtpellets verbrand worden. De pellets, waarvan de letterlijke betekenis ‘korrels’ is, die in deze kachels verbrand worden, worden gemaakt uit resthout en geven een hoog rendement bij het verbranden. Deze kachels zijn een duurzame manier van het verwarmen van je huis, waarmee je op een veilige, goedkope en milieuvriendelijke manier stookt. Hoe werkt zo’n kachel nu precies? Dat en nog meer informatie lees je in onderstaand artikel.
Hoe werkt het precies?
Allereerst is het belangrijk om te weten dat een pelletkachel niet hetzelfde is als een houtkachel. Een pelletkachel werkt namelijk op stroom en kan daardoor de ingestelde temperatuur automatisch behouden. Afhankelijk van hoe hoog de temperatuur is ingesteld, verandert de snelheid waarmee de pellets verbrand worden. Deze temperatuur kun je gemakkelijk instellen met een afstandsbediening of via een display en deze wordt geregistreerd door een warmtesensor. Voor een pelletkachel heb je geen schoorsteen nodig, zoals bij een houtkachel wel het geval is. De uitlaatgassen worden via een rookgasafvoer naar buiten geleid op een veilige manier met behulp van een rookgassensor.
Verschillende soorten kachels
Er zijn twee belangrijke groepen van dit type kachels: de pelletkachels die slechts één ruimte in het huis verwarmen en de pelletkachel-cv. Deze laatstgenoemde is een variant waarmee je meerdere ruimtes of zelfs een gehele woning kunt verwarmen. Dit type werkt bijvoorbeeld via buizen waarmee warme lucht naar andere ruimtes wordt geblazen. Ook kan een pelletkachel-cv soms worden aangesloten op radiatoren of vloerverwarming, waardoor de ruimtes vervolgens worden verwarmd.
Daarnaast kun je er voor kiezen om een losstaande of een ingebouwde variant te plaatsen in je woning. De werking van de kachel verandert hiermee niet, maar dit is vooral afhankelijk van je eigen smaak en de inrichting van je interieur.
Voor- en nadelen van dit type kachel
Een van de belangrijkste voordelen van de pelletkachels is dat ze een erg hoog rendement geven van gemiddeld zo’n 90%. Daarnaast is het een automatisch systeem, gemakkelijk te bedienen en heeft deze een stuk minder CO2-uitstoot dan met centrale verwarming. Wel heeft de pelletkachel dagelijks onderhoud nodig, evenals dat deze stroom nodig heeft om te werken. Daarnaast is het een vrij duur product om aan te schaffen en maakt de ventilator geluid, waar ook rekening meer gehouden dient te worden voor eventueel overlast.
Het vermogen van een pelletkachel
Als je van plan bent dit type kachel aan te schaffen, dan moet je er allereerst over nadenken hoeveel vermogen je kachel nodig heeft en zorgvuldig het vermogen bepalen van de kachel. Er zijn een aantal factoren die hierbij een rol spelen zoals de isolatie van je woning, de grootte van de ruimte en de functie van de ruimte waarin de pelletkachel gebruikt gaat worden.