Voor veel mensen is het een droom. Om in een prachtig vrijstaand huis te wonen. De perfecte oplossing hiervoor is natuurlijk om vrijstaand te bouwen. De meeste huizen die te koop staan zijn namelijk niet vrijstaand. Natuurlijk kan je daarnaast al je wensen en verlangens in het huis kwijt.

Het huis wordt vanaf de eerste steen opgebouwd, en je hebt dus enorm veel vrijheid in de vormgeving. Alles wat je wil kan op tafel gelegd worden, en er zal gekeken worden naar hoe deze wensen het best gerealiseerd zouden kunnen worden.

Maar hoeveel kost het?

Er is niet echt een standaardtarief te geven voor de kosten van het bouwen van een vrijstaande nieuwbouwwoning. Meestal ga je eerst met een architect praten, en geeft die een goede, betrouwbare aannemer aan waar je vervolgens mee kunt spreken (soms gaat dit ook andersom, dat de aannemer je doorverwijst naar een architect). Pas wanneer je met beide gesproken hebt zal er een indicatie van de kostprijs van de woning boven water komen.

Cataloguswoning laten bouwen

Veel mensen onderschatten het bouwen van een huis. Het is redelijk veel werk en kost ook veel tijd. Daarom kiezen sommige mensen er voor om een zogeheten ‘cataloguswoning’ te laten bouwen.
Een cataloguswoning is een huis dat eigenlijk al ontworpen is. Het is dus eigenlijk een soort standaardhuis. Je kiest het type huis uit dat je graag zou willen hebben en de aannemer zorgt er vervolgens voor dat dit huis gebouwd wordt. Het enige waar je voor hoeft te zorgen, is verhuizen.
Veel mensen zijn geen fan van cataloguswoningen, omdat ze vinden dat je dan bijna geen eigen inspraak meer hebt. Maar dat is vaak helemaal niet waar. Je kunt altijd met de aannemer overleggen over aanpassingen. Of je wilt bijvoorbeeld een serre of een dakkapel. De aannemer gaat dan kijken in hoeverre deze aanpassingen doorgevoerd kunnen worden. Natuurlijk is het wel zo dat de basis van de woning dan gelijk blijft. Je kunt niet de hele woning omgooien. Vaak worden de onderdelen in een fabriek gemaakt, en het kan zo zijn dat het productieproces niet aangepast kan worden naar jouw wensen.

Voordelen van een cataloguswoning

Bij een cataloguswoning is er vaak sprake van prefab bouw. Dat wil zeggen dat de onderdelen in een fabriek worden gemaakt en op locatie in elkaar worden gezet. Het voordeel hiervan is dat het bouwen vaak veel sneller gaat. Ook heb je geen ellenlange gesprekken met de architect over ieder detail van het huis, zo kan het dus ook zijn dat je een stuk goedkoper uitkomt.

 

Posted in: blog.
Last Modified: september 27, 2019